Csőben sült zöldséges csirkemell tésztaágyon
Recept:
500 gr Csirkemell /filé/
200 gr Száraztészta /pld. kiskagyló/
100 gr reszelt sajt /pld. trappista/
500 gr Brokkoli /rózsáira szedve/
3 szál Sárgarépa
150g Húsos szalonna /kockázott/
1 fej Vöröshagyma /közepes/
2 gerezd Fokhagyma
0,5dl Oliva olaj
Fűszerezés:
só
bors, majoranna
Besamel mártáshoz:
50 g vaj
50 g liszt
400 ml tej
2 dl főzőtejszín
A besamel fűszerezése:
só
fehérbors
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A csirkemellfilét felcsíkozom vagy felkockázom /kinek hogy tetszik/.A hagymát durva kockára darabolom, és egy serpenyőben az oliva olajra dobom. Azonnal hozzá teszem a kockázott szalonnát és a karikára vágott sárgarépát. Sózóm, borsozom megszórom egy kis majorannával, majd kb 5-6 perc pirítás után mehet rá a felkockázott csirkemellfilé és a zúzott fokhagyma. Egy pici vizet öntök alá és kb.15-percig lassú tűzön párolom. Közben a rózsira szedett brokkolit sós vízben 10-15 percig előfőzöm. Elkészítem a besamelt. Vajat hevítek egy lábasban majd megszórom a lisztel és 1-2 percig pirítom. Felöntöm a tejjel és a tejszínnel, fűszerezem fehérbossal és őrölt szerecsendióval. Mikor besűrűsödik félre húzom a tűzről. Kivajazok egy tűzálló tálat és elterítem az aljára a tésztát / amit félpuhára 5-6perc alatt előfőztem/ majd rá öntök egy kis besamelt és jöhet a zöldséges csirkehúsos ragu. Szépen egyenletesen eligazítom és a maradék besamelt ráöntöm. Sajtot reszelek a tetejére és beteszem a sütőbe kb 180 C és 20 20 perc alatt készresütöm.
Jó étvágyat hozzá….