Nyomtatás

Sajtos "Leveles" - pogácsa (ahogy a feleségem készíti):

 

  

 

Recept:

1500 g finomliszt

250 g margarin

50 g élesztő 

2 - 2,5 ek só / ízlés szerint!/

800 g tejföl

1 dl tejl

1 dl étolaj

4 db tojás

 

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sót, a langyos tejben egy kis cukorral felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt és az olajat.Összeállítjuk a tésztát és 15-20 percig meleg helyen kelesztjük.A tésztát kinyújtjuk, és a margarin felét ráreszeljük, majd összehajtogatjuk és újabb 10-15 percig pihentetjük.Ezt a műveletet a maradék margarinnal ráreszelve ugyanígy megismételjük.Miután ismét megkelt a tésztánk, kinyújtjuk kb.1,5 cm vastagra, kiszaggatjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd megkenjük felvert tojássárgájával, és reszelt sajtot szórunk a tetejére.

Sütőben kb. 160-170C -fokon 15-20 perc alatt megsütjük.

 

 

Burgonyás pogácsám:

 

   

 

Recept:

800 g finomliszt

400 g burgona

150 g sertészsír

50 g   élesztő 

25 - 30 g só / ízlés szerint!/

175 g tejföl

1 dl tejl

2 db tojás

 

Elkészítés:

A krumplit megfőzzük és összetörjük. A lisztet egy tálba szitáljuk hozzáadjuk a sót a zsiradékot és a tejfölt amit 1db tojással jól kivertünk, hozzáöntjük az 1dl tejben egy kávéskanálnyi cukorral  felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk az alapanyagokat majd meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük /30-45 perc/. Ezután a megkelt tésztát még egyszer átmozgatjuk, és újabb 30- percig kelesztjük.

Ha a tésztánk kellőképp megkelt kb. 1cm vastagságúra nyújtjuk és bevagdossuk a tetejét, majd a kívánt méretre kiszúrjuk.

Ezután egy sütőpapírral /én a szilikonosra voksolok!/ kibélelt tepsire helyezzük és a tetejüket megkenjük tojássárgájával. Tíz percig még hagyjuk a tepsiben kelni és azután 170C -os sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük.

 

Akár egy jó bableves mellé is tökéletes választás, jó étvágyat kívánok!