Sajtos "Leveles" - pogácsa (ahogy a feleségem készíti):
Recept:
1500 g finomliszt
250 g margarin
50 g élesztő
2 - 2,5 ek só / ízlés szerint!/
800 g tejföl
1 dl tejl
1 dl étolaj
4 db tojás
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a sót, a langyos tejben egy kis cukorral felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt és az olajat.Összeállítjuk a tésztát és 15-20 percig meleg helyen kelesztjük.A tésztát kinyújtjuk, és a margarin felét ráreszeljük, majd összehajtogatjuk és újabb 10-15 percig pihentetjük.Ezt a műveletet a maradék margarinnal ráreszelve ugyanígy megismételjük.Miután ismét megkelt a tésztánk, kinyújtjuk kb.1,5 cm vastagra, kiszaggatjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd megkenjük felvert tojássárgájával, és reszelt sajtot szórunk a tetejére.
Sütőben kb. 160-170C -fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
Burgonyás pogácsám:
Recept:
800 g finomliszt
400 g burgona
150 g sertészsír
50 g élesztő
25 - 30 g só / ízlés szerint!/
175 g tejföl
1 dl tejl
2 db tojás
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük és összetörjük. A lisztet egy tálba szitáljuk hozzáadjuk a sót a zsiradékot és a tejfölt amit 1db tojással jól kivertünk, hozzáöntjük az 1dl tejben egy kávéskanálnyi cukorral felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk az alapanyagokat majd meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük /30-45 perc/. Ezután a megkelt tésztát még egyszer átmozgatjuk, és újabb 30- percig kelesztjük.
Ha a tésztánk kellőképp megkelt kb. 1cm vastagságúra nyújtjuk és bevagdossuk a tetejét, majd a kívánt méretre kiszúrjuk.
Ezután egy sütőpapírral /én a szilikonosra voksolok!/ kibélelt tepsire helyezzük és a tetejüket megkenjük tojássárgájával. Tíz percig még hagyjuk a tepsiben kelni és azután 170C -os sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük.
Akár egy jó bableves mellé is tökéletes választás, jó étvágyat kívánok!